Miksi ostaa koru lahjaksi?
Korut ovat pitkäikäisiä, ja laadukkaat korut säilyttävät arvonsa. Tärkeitä ja rakkaita koruja käytetään vuosikymmeniä. Niiden kautta muistetaan tapahtumia ja tunnelmia, matkoja, elämän huippuhetkiä. Yksi niiden viehätyksistä on juuri niiden tarjoama aikamatka omaan tai läheisten menneisyyteen.
Eri elämänvaiheista jää lopulta käteen vain vähän konkreettisia asioita. Zsa Zsa Gabor sanoi sen näin: ”I never hated a man enough to give back the diamonds”. Elämässä voi tapahtua mitä tahansa, mutta hyvät korut ovat ikuisia.

Tyyli ja työn laatu
Usein kehotetaan ostamaan klassisina pidettyjä malleja sillä perusteella, että ne kestävät aikaa. Ostohetken tyyli näkyy klassisissakin koruissa, joten oikeastaan kannattaa aina valita se malli, josta todella pitää. Ostohetken paljastava malli kertoo myös tarinan siitä, milloin ja miksi koru on ostettu. Koruihin kuuluu rakastua, ei kiintyä laimeasti ajan kanssa.
Niin sanotun käsityön jäljen ei kuulu näkyä koruissa. Saumojen ei kuulu erottua, linjojen on oltava puhtaita. Tahattomasti rosoista pintaa ei ostajan pidä hyväksyä ollenkaan. Viimeistelemätön ja huolimattomasti valmistettu on aivan eri asia kuin tahallaan rustiikkisen näköiseksi muokattu koru.
Näyttävä vai vaatimaton?
Korun kuuluu näkyä, miksi se muuten ostettaisiin? Yhdysvalloissa suosittuja, erittäin koristeellisia ja näyttäviä koruja on Suomessa tuskin edes myynnissä, joten liioittelun vaaraa ei kotimaisessa valikoimassa käytännössä ole. Suosittu skandinaavinen tyyli ei sekään tarkoita vaatimattomuutta, vaan selkeitä, graafisia linjoja. Koruostoksille kannattaa tulla avoimin mielin, sillä suosikki voi yllättää.
Korua valittaessa tärkeintä on, että se sopii kantajalleen. Vastoin yleistä käsitystä korun käyttäjän koko ei automaattisesti määrää kuinka suuria tai näyttäviä koruja tämä voi käyttää. Suurikokoinenkin koru voi sopia sirollekin ihmiselle.
Sormusta valittaessa tulee kuitenkin ottaa huomioon millaisissa olosuhteissa sitä käytetään. Jotkin timanttien istutukset ovat sellaisia, että koru voi huonolla tuurilla tarttua esimerkiksi kankaisiin. Erilaisia istutuksia ja malleja on kuitenkin niin paljon, että kaikkiin tarpeisiin ja toiveisiin löytyy toimiva ratkaisu. Jos korun omistaja työskentelee alalla jossa ei voi pitää koruja, asia ei ratkea sillä että ostetaan sileä ja huomaamaton koru. Jos korua todella ei voi pitää työssä, voi korun valita täysin vapaasti ja käyttää sitä työajan ulkopuolella.


Kihla- ja vihkisormuksen budjetti
Koska hääpäivän jälkeen jäljelle jäävät puolison lisäksi vain valokuvat ja sormukset, kannattaa näihin satsata. Maailmalla sormuksiin käytetään huomattavasti enemmän varoja kuin Suomessa: sopivaksi hinnaksi esimerkiksi Yhdysvalloissa miehen 2 kk bruttopalkka, Japanissa 4 kk bruttopalkka. Suomalaisessa perheessä aika suurella varmuudella auton vanteet maksavat tuplasti sen minkä sormukset.
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että vain kallein olisi tarpeeksi hyvää, vaan sitä että sormusten tulee olla mieluiset. Sormukset ovat parhaimmillaan perinnöksi jääviä sitoutumisen ja rakkauden symboleita, joten niiden kohdalla ei kannata tehdä turhia kompromisseja. Mikäli koru on tarkoitettu käytettäväksi silloin tällöin, voi korun metallipainosta hieman tinkiä. Jos koru on tarkoitettu jokapäiväiseen käyttöön, kuten kihla- ja vihkisormukset, pitää ottaa huomioon että metallipaino on suoraan verrannollinen kestävyyteen.
Korujen ominaisuuksia
Korujen erilainen kirjo on valtava ja erilaisten vaihtoehtojen ominaisuuksia voi olla joskus vaikea hahmottaa. Olemme listanneet ja avanneet alle osaa näistä ominaisuuksista, jotta asiakkaamme kykenisivat tekemään informoituja koruostoksia ja olisivat tyytyväisiä koruihinsa vuosia. Lisäksi tietoa timanteistamme löydät Timanttitietoa-sivultamme.
Istutukset
Kruunuistutus on perinteisin, ja se tuo timantin parhaiten esille. Ja kyllä, kruunu on juuri se joka repii sukkahousut. Suosiostaan huolimatta kruunu sopii parhaiten ihmiselle, joka muistaa hieman varoa sitä. Kruunuistutus on hyvälaatuisen timantin istutus, sillä heikkoudet tulevat siinä helposti esille.
Tynnyri-istutus tarkoittaa nimensä mukaisen näköistä, umpinaista kehäistutusta. Timantista näkyy yleensä vain laki. Tynnyri-istutus on käytännöllinen, sillä siinä ei ole kulmia. Tynnyri-istutuksella voidaan myös peittää timantin värivirheitä.
Uraistutusta käytetään erityisesti pienien timanttien istuttamiseen. Tavoitteena on saada aikaan säkenöivä timanttijono, jossa timantit ovat mahdollisimman lähellä toisiaan. Tämä istutus vaatii rungolta jonkin verran vahvuutta.
Raeistutus sopii myöskin pienille timanteille. Timantille porataan korun runkoon pieni reikä, ja itse kiinnitys tapahtuu nimensä mukaisesti metallirakeilla. Hyvin tehty raeistutus näyttää parhaimmillaan pavé-istutukselta, eli ”timanttimatolta”. Rakeet voivat itse asiassa lisätä sormuksen säihkettä. Kannattaa varmistaa, että timantit ovat riittävän lähellä toisiaan ja että ne ovat suorassa.

Kullan väri ja ominaisuuksia
Valkokullasta on tullut viime vuosina erittäin suosittu, eikä suosio osoita hiipumisen merkkejä. Timanttisormusten kannalta tämä on hyvä asia, koska timantit näkyvät parhaiten valkoiseen kultaan istutettuna. Suurin osa Oy Tillander Ab:n koruista on valkokultaisia. Koko korun ei kuitenkaan tarvitse olla valkokultaa. Timantin istutus voi olla valkokultaa ja muu koru kelta- tai vaikka punakultaa. Keltakulta on ikisuosikki, ja suurin osa Suomessa myydyistä koruista on keltakultaa. Maailmalla keltakulta on tehnyt paluun trendikkäänä valintana, mutta jää nähtäväksi, tuleeko trendistä käytännön muotia. Keltakultaisessa istutuksessa ei näy selvästi, jos timantti ei ole väriltään aivan puhdas.
Viime vuosina muodikkainta on kuitenkin ollut punakulta. Todennäköisesti kellomaailmasta liikkeelle lähtenyt muoti on löytänyt tiensä koruihin. Kaikki koruvalmistajat kutsuvat tätä väriä hieman eri nimillä. Osaksi tämä johtuu kullan sävyeroista, mutta sillä tavoin pyritään myös erottumaan kilpailijoista. Oy Tillander Ab käyttää selkeää nimitystä punakulta; se on kuin punertavaa keltakultaa, ja se sopii erityisen hyvin joidenkin ihmisten ihon väriin. Punakulta on erikoisuus, minkä vuoksi sitä on valikoimassamme vähiten. Oy Tillander Ab:nkin valmismallistossa vain muutamaa mallia tehdään punakullasta. Hinnaltaan se ei kuitenkaan juuri poikkea valko- tai keltakullasta.
Karaati (k) kertoo kullan puhtauden. Puhtain kulta on 24k ja on väriltään keltaista. Koska puhdas kulta on erittäin pehmeää, ei sen käyttö koruissa ole mielekästä. Oy Tillander Ab:n käyttämä kulta on 18k, eli se sisältää 750 promillea puhdasta kultaa. Kultaseoksemme ja valmistustapamme varmistavat tuotteiden kestävyyden, eli Oy Tillander Ab:n tuotteet ovat hyvin kovia. Korkea 18k:n karaatipitoisuus ei siis aina tarkoita pehmeää, käytössä heti naarmuuntuvaa korua. Yleisin Suomessa myyty kultapitoisuus on 14k, joka sisältää 585 promillea puhdasta kultaa. Tämä tarkoittaa, että 14k sisältää juuri ja juuri puolet painostaan täyttä kultaa.

Platina ja rodinointi
Platina on yhä korumaailman kuningas. Suomessa myyty platina on puhtaudeltaan aina vähintään 950 promillea. Platina on ominaispainoltaan painavampaa kuin kulta. Platina on myös kovempaa kuin kulta, joskin sen murtumisherkkyys on suurempi kuin kullan. Oy Tillander Ab valmistaa platinakoruja tilauksesta.
Niin platina kuin valkokultakin yleensä rodinoidaan eli pinnoitetaan rodiumilla syvemmän kiillon aikaansaamiseksi. Rodium kuluu ajan kanssa pois, ja siksi erityisesti sormukset kannattaa aika ajoin käyttää uudelleen rodinoitavana. Rodium on myös jalometalli.