/  Diamond info

Hionta

Hionta (engl. cut) on timantin tärkein ominaisuus, sillä on ratkaiseva vaikutus timantin kauneuteen. Suosittelemme valitsemaan aina parhaan mahdollisen hionnan laadun timantin muiden ominaisuuksienkin kustannuksella. Timanttien yleisin, ja monien mielestä kaunein hiontamalli on nk. briljantti-hionta. Briljantti-hiontaa käytetään aina esimerkkinä, kun puhutaan timanttien hionnasta. Alempana on lista muista, yleisesti käytetyistä timanttihionnoista. Oy Tillander Ab pystyy toimittamaan niistä suurimman osan. Hionnan laatu ratkaisee, kuinka hyvin timantti heijastaa valoa eli säteilee. Hionnan laatu määräytyy valon heijastavuuden, mittasuhteiden ja viimeistelyn laadun kautta. Heikkolaatuinen hionta voi pilata hyvänkin timantin.   Kaikki Oy Tillander Ab:n käyttämät timantit ovat hionnaltaan joko luokkaa

 • Good (paras 25 % hiotuista timanteista),
 • Very Good (paras 15 % hiotuista timanteista) tai
 • Excellent (paras 3 % hiotuista timanteista).

Kun timantti on hyvin hiottu, palautuu suurin osa siihen osuvasta valosta timantin yläosan, taulun, kautta katsojalle. Jos timantti on hiottu liian matalaksi, valo karkaa sen pohjasta, ja jos se taas on hiottu liian syväksi, valo karkaa sivuilta. Timantin optimaaliset mittasuhteet ovat taulun suhde koko halkaisijaan 55 % – 57 % ja korkeuden suhde halkaisijaan 60,1 % – 61,9 %. Optimaalisesti mitoitetut suhteet, eli leikkaus, saavat timantin näyttämään todellista kokoaan suuremmalta. Timanttien hiontoja:

 • Briljantti yleisin, päältä pyöreä
 • Princess yleinen, päältä neliö
 • Marquise ”kissansilmä”
 • Baguette suorakaide
 • Emerald suorakaide, jossa kahdeksan sivua (smaragdille tyypillinen hionta)
 • Asscher kuin princessin ja emeraldin välimuoto, päältä neliö
 • Heart muodoltaan sydän
 • Pear muodoltaan päärynä
 • Lily muodoltaan kukka
 • Cushion hieman tyynyn mallinen, pyöristetty neliö
 • Ovaali kuin marquise, mutta päät ovat pyöreät

Clarity

Timantin puhtautta (engl. clarity) arvioidaan tarkkojen sääntöjen mukaan. Täydellisen puhtaita timantteja on erittäin harvassa, ja siksi niiden arvo on hyvin korkea. Paljaalla silmällä timantin epäpuhtauksia ei kuitenkaan enää voi havaita luokan Vs2 jälkeen, minkä vuoksi Oy Tillander Ab käyttää aina vähintään Vs1-laatuisia timantteja. Koska lähes kaikissa timanteissa on epäpuhtauksia, ne toimivat myös timantin aitouden takaajina. Timantin puhtaus on helpoimmin ymmärrettävissä timanttien neljästä C:stä. Tällä ominaisuudella on kuitenkin vähiten vaikutusta timantin säteilyyn ja muihin sen halutuista ominaisuuksista. Erityyppiset epäpuhtaudet on nimetty niiden muodon mukaan; timantissa voi olla mm. sulkeuma tai pilvi.

FL
IF
Flawless, Internally Flawless: Ei sisäisiä tai ulkoisia virheitä. Hyvin harvinaisia ja hyvin kalliita.
VVS1
VVS2
Very, Very Slightly Included: Hyvin vaikea havaita sulkeumia 10x suurennuksella. Erittäin hyvä timantti.
VS1
VS2
Very Slightly Included: Epäpuhtauksia ei havaittavissa ilman apuvälineitä. Oy Tillander Ab:n vähimmäistaso.
SI1
SI2
Slightly Included: Epäpuhtauksia havaittavissa ilman apuvälineitä.
I1
I2
I3
Included: Heikkolaatusia timantteja, joiden sulkeumat helposti havaittavissa ilman apuvälineitä. Käytetään myös nimitystä piké.

Colour

Koska täydellinen värittömyys on timanteissa arvostetuin väri (engl. colour), määritellään timantin väri värin puutteen asteena. Täysin värittömien timanttien heijastamassa valossa näkyy ”tuli” värikkäämpänä. Väri vaikuttaa timantin säihkeeseen ja ”tuleen” toiseksi eniten hionnan jälkeen. GIA:n käyttämä asteikko D–Z on yleisin maailmalla käytössä olevista asteikoista. Skandinaviassa käytetään yleisesti hieman yksinkertaisempaa luokitusta, ja sille löytyy vastine GIA:n järjestelmästä. GIA VÄRILUOKAT

GIAVÄRILUOKAT
D
E
River
Harvinaisin väritön
River
Harvinaisin väritön
F
G
Top Wesselton
Harvinainen väritön
Wesselton
Väritön
Istutetuissa kivissä ei kellertävää värisävyä voida havaita
HWesselton
Väritön
ITop Crystal
Mieltein väritön
Crystal
Hieman vivahtava
JCrystal
Hieman vivahtava
Irtokivissä heikko kellertävä vivahde. Istutetuissa kivissä sävy hyvin vaikeasti havaittavissa
K
L
Top Cape
Hieman kellertävä
Cape
Kellertävä
M
N
Cape
Kellertävä
Kellertävän vivahteen voi asiantuntematonkin havaita melko helposti varsinkin silloin, kun sitä verrataan värittömään
O
P
Q
R
Light Yellow
Hieman keltainen
S
Z
Yellow
Keltainen
Yellow
Keltainen
Kellertävä sävy näkyy selvästi
Oy Tillander Ab käyttää aina vähintään Wesselton eli H -väriluokan timantteja. Wesselton-luokan timantit ovat jo niin värittömiä, että eroa vielä värittömimpiin timantteihin on lähes mahdotonta havaita, ellei timantteja tutkita rinnakkain. Väri on sitä helpompi havaita mitä suurempi timantti on kyseessä. Parhaiten valoa palauttavat hionnat, kuten princess- ja briljantti-hionta, pystyvät hieman hämäämään silmää värin puhtauden suhteen. Kannattaa kuitenkin huomata, että väriltään heikommanlaatuiset timantit on hyvä istuttaa keltakultaan, jolloin tummempi väri ei erotu niin selvästi.

Carat Weight

Timantin koko ilmoitetaan karaateina (engl. carat). Karaati on painoyksikkö ja sen vastaa 0,2 grammaa. Yhden karaatin paino on alun perin otettu Afrikassa kasvavan johanneksenleipäpuun (synon. apinanleipäpuu, baobab-puu) siemenen painosta. Paino timantin mittayksikkönä on kuitenkin harhaanjohtava, koska se ei vielä kerro mitään timantin leveydestä tai korkeudesta. Alla oleva halkaisijataulukko on hyvä apu timantin kokoa harkittaessa.

Karaatipaino0,250,50,7511,52345
Pyöreä (mm)4,15,15,86,47,48,19,310,211
Princess (mm)3,54,455,56,47899,5

Certificate

Oy Tillander Ab:n koruissa käytetyiden, yli 0,35 ct:n kokoisten timanttien mukana toimitetaan kansainvälinen HRD, IGI tai GIA -sertifikaatti (engl. certificate), ks. linkit alla. Sertifikaatti on todistus siitä, että timantin on tutkinut ja arvioinut itsenäinen, timantintoimittajista riippumaton ryhmä gemmologeja. Sertifikaatista käy ilmi mm. seuraavat asiat:

 • Tutkineen organisaation nimi
 • Timantin koko
 • Timantin laatu
 • Timantin hionta
 • Sertifikaattiin voi mahdollisesti kuulua myös nk. kartta, johon on merkitty timantissa olevat sulkeumat.

Vinkkejä timantin ostajalle

Timantit ovat luonnontuotteita, ja niitä on olemassa kaikenkokoisia. Tasakokoiset timantit ovat kuitenkin hyvin haluttuja, ilmeisesti koska ihmiset pitävät tasaluvuista. Siksi timanttien hinnat nousevat merkittävästi 0,50 ja 1,00 karaattisten kohdalla. Sormuksen käyttäjän koko vaikuttaa siihen, millaiselta timantti sormessa näyttää. Mitä pienempi sormi, sitä suuremmalta yksittäinen timantti näyttää. Timantin koko ja muoto vaikuttavat istutuksen valintaan. Kaikki istutukset eivät yksinkertaisesti toimi kaikkien kokojen ja muotojen kanssa. Muuta timantin ominaisuuksiin vaikuttavia tekijöitä

Fluorisointi

Hyvin suuri osa timanteista fluorisoi, mikä tarkoittaa sen välittämää säteilyä UV-valossa. Yleensä timantin fluorisoima väri on keltainen, mutta se voi olla mitä vain punaisesta siniseen. Timantin oma väri ei vaikuta fluorisoinnin väriin tai voimakkuuteen. Voimakas fluorisointi voi heikentää timantin säihkettä.